Radost dělá dobrovolným hasičům z Olešníku jejich nová zbrojnice

08.10.2022

Olešník - Jezdí hasit požáry, ale také pilně soutěží a pořádají závody. Hasiči z Olešníku tvoří dobrou partu. Navíc teď mají i pořádné zázemí. "Naše nová hasičská zbrojnice byla postavená v roce 2014," říká starosta SDH Olešník Jaroslav Kuboušek.

Opravené poklady olešnického sboru ukazují reportérovi Českého rozhlasu Zdeňku Zajíčkovi Václav Dvořák (vlevo), František Mádl a starosta sboru Jaroslav Kuboušek (vpravo).Autor: Deník/Jana Klomfarová

A jak to vlastně v Olešníku všechno začalo? "O tom, že by se u nás založil hasičský sbor, se začalo uvažovat v roce 1898, na oficiální založení došlo až v roce 1901. Na začátku měli hasiči z Olešníku čtyřkolovou ruční stříkačku," popisuje začátky Jaroslav Kuboušek.

Dění v hasičské jednotě stále sleduje čestný starosta sboru Václav Dvořák, který je členem už od roku 1954. "V roce 1963 mě zvolili velitelem, tím jsem byl až do roku 1985, později jsem dělal i starostu," popisuje. "Ze svých nástupců mám ohromnou radost. Rozšířil se počet dětí, pořádáme i dětskou soutěž. Máme také dvě soutěžní družstva žen i mužů a jednu výjezdovou jednotku," dodává. Za svou dlouholetou činnost se navíc může pyšnit titulem Zasloužilý hasič.

Právě v opravené hasičárně mají členové zásahového družstva své skříňky s vybavením. "Abychom věděli, komu která skříňka patří, máme na nich obrázky," ukazuje na jednotlivé skříňky velitel sboru František Mádl. Na skříňkách tak nechybí obrázek učitele, rybáře či motorky. "Je to podle našich povolání nebo zálib a přezdívek," vysvětluje olešnický hasič.

Vedle používané hasičské stříkačky tu nechybí ani historické kousky. "V roce 2014 jsme nechali zrenovovat naši starou techniku dvoukolovou stříkačku z roku 1959 i přenosnou motorovou stříkačku," ukazuje na historické kousky Jaroslav Kuboušek. "Peníze jsme vybrali mezi sebou, pomohli nám i sponzoři," doplňuje Václav Dvořák.

Největší starosti přidělává olešnickým dobrovolným hasičům voda. "Jezdíme čerpat vodu hlavně v květnu a v červnu, když přijdou přívalové deště," popisuje zásahy hasičů Jaroslav Kuboušek.

V klubovně vedle zbrojnice nechybí na poličkách nejrůznější poháry ze soutěží. A na stole zde leží rozložené velké obrázky topografických značek. "To se naši mladí hasiči připravují na soutěž," vysvětluje jejich vedoucí Vladimír Zibura.

Dobrovolní hasiči z Olešníku ale pořádají i svůj ples, na který dokonce muži ze sboru nacvičují úspěšná předtančení. "Pokaždé to je na jiné téma, už jsme měli třeba Labutí jezero nebo spartakiádu. K vystoupení samozřejmě patří i kostýmy," popisují.

SDH Olešník
Všechna práva vyhrazena 2022
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky